Het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat doodt alles wat er groeit op een akker, maar is zeer waarschijnlijk ook giftig voor insecten als bijen en vlinders en andere dieren. Ondanks de sterke verdenking van de kankerverwekkende eigenschappen is de toelatingsvergunning door de EU opnieuw voor 10 jaar afgegeven. Beeld: Getty images
Kankerverwekkende eigenschappen Glyfosaat
Zembla heeft gesproken met diverse wetenschappers, en er blijkt nogal wat te schorten aan de wijze waarop bestrijdingsmiddelen worden toegelaten op de Europese markt. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat GLYFOSAAT nooit op de markt had mogen worden toegelaten, vanwege de vermoede kankerverwekkende eigenschappen. Overigens bestaat er ook een sterk vermoeden dat de Ziekte van Parkinson door het werken met bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat veroorzaakt kan worden.
ZEMBLA: Kankerrisico door pesticiden decennialang ‘verkeerd’ ingeschat
Prominente wetenschappers roepen op tot herbeoordeling alle bestrijdingsmiddelen
Alle in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen zouden opnieuw moeten worden getoetst om te kijken of ze kankerverwekkend zijn. Dat zegt hoogleraar Milieubiologie Geert de Snoo (Universiteit Leiden), tevens oud-bestuurder bij de Nederlandse bestrijdingsmiddelenautoriteit Ctgb, tegen Zembla.
Zijn oproep wordt ondersteund door andere toonaangevende deskundigen. Volgens De Snoo wordt er momenteel bij de toelating “een verkeerde” rekenmethode gebruikt, die het risico op kanker kan “versluieren”.
De Snoo is op dit moment directeur bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), en vanaf volgende maand directeur onderzoeksbeleid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
Hij spreekt van “slechte wetenschap en slechte statistiek”. https://www.bnnvara.nl/zembla
De Snoo doet zijn uitspraken in reactie op bevindingen van Zembla. Eerder dit jaar bracht Zembla aan het licht dat bij de beoordeling van onkruidverdelger glyfosaat een statistische methode is gebruikt die het risico op kanker afzwakt. Deze methode, de zogeheten tweezijdige test, wordt ontraden door de OESO, de organisatie die de officiële handleidingen opstelt voor de toelatingsinstanties.
Toch vertrouwde de Nederlandse bestrijdingsmiddelenautoriteit Ctgb op deze methode.
Lees verder onder de foto
Hoogleraar risicobeoordeling Ad Ragas (Radboud Universiteit) noemt de gang van zaken rondom glyfosaat en het tweezijdig testen “schimmig”. Hij pleit net als De Snoo en Van den Berg voor herbeoordeling van alle toegelaten bestrijdingsmiddelen. Ook hoogleraar ecotoxicologie Martina Vijver (Universiteit Leiden) steunt de oproep. Beeld: Kurt Bouda via pixabay
Tweezijdig testen ‘slaat nergens op’
Uitkomsten van proefdieronderzoek kunnen zowel eenzijdig als tweezijdig worden getest. Bij eenzijdig testen wordt alleen gekeken naar een toename aan kanker. Bij tweezijdig testen wordt zowel een toename als afname onderzocht. In dat laatste geval is een verband met kanker minder snel statistisch significant. Tweezijdig testen wordt bijvoorbeeld bij medicijnonderzoek toegepast, om zo voor- en nadelen van een medicijn te wegen.
“Maar we zijn niet geïnteresseerd of een bestrijdingsmiddel ook als geneesmiddel op de akker kan worden gespoten”, aldus De Snoo.
“Als je dat zou willen onderzoeken, dan doe je de tweezijdige test. Maar in dit geval slaat het nergens op.”
Lees verder onder de afbeelding
‘We doen het al decennialang verkeerd’
Tweezijdig testen is niet alleen gebruikt bij glyfosaat, maar wordt in Europa al decennialang als standaard toegepast bij de risico-beoordeling van pesticiden, zo blijkt uit antwoorden van het Ctgb op vragen van Zembla en antwoorden op Kamervragen.
“Dat betekent dus dat we het al decennialang verkeerd doen”, zegt De Snoo. “Dat maakt me ongerust.” De European Food Safety Authority (EFSA) bevestigt in reactie op vragen van Zembla dat in de Europese toelatingsdossiers inderdaad “de meeste [kanker]studies een tweezijdige benadering vermelden.”
Emeritus-hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg (Universiteit Utrecht) deelt de zorgen van De Snoo. Volgens hem werkt de tweezijdige test “in het voordeel van de pesticide-industrie" omdat bewijs voor kanker wordt “verdund”. Van den Berg steunt de oproep tot herbeoordeling. Hij zou graag zien dat dit door een “onafhankelijk panel” wordt uitgevoerd, en niet door het Ctgb of andere
toelatingsinstanties, om zo afstand te creëren tot “de politiek en de economie”.
Lees verder onder de foto
Glyfosaat is giftig en zeer schadelijk voor insecten zoals bijen, die onmisbaar zijn voor de bestuiving van landbouwgewassen. Desondanks lijkt dit geen enkele rol te spelen bij de beslissing tot toelating van landbouwbestrijdingsmiddelen in de EU. Beeld: Ted Erski via Pixabay
Gang van zaken rondom glyfosaat ‘schimmig’
Het Ctgb stelt in het rapport voor herbeoordeling van glyfosaat dat er is gekozen voor tweezijdig testen, omdat dit “in lijn” zou zijn met “de studieprotocollen van de beschikbare kankerstudies”. Studieprotocollen worden opgesteld voor aanvang van een dierproef en beschrijven hoe deze zal worden uitgevoerd. Zembla ontdekte echter dat deze informatie niet in deze studieprotocollen staat en dat de reden die het Ctgb opvoert voor tweezijdig testen feitelijk onjuist is.
Hoogleraar risicobeoordeling Ad Ragas (Radboud Universiteit) noemt de gang van zaken rondom glyfosaat en het tweezijdig testen “schimmig”. Hij pleit net als De Snoo en Van den Berg voor herbeoordeling van alle toegelaten middelen. Ook hoogleraar ecotoxicologie Martina Vijver (Universiteit Leiden) steunt de oproep.
Rechtszaak tegen Europese Commissie
De Brusselse advocaat Antoine Bailleux gaat de bevindingen van Zembla inbrengen tijdens een aanstaande rechtszaak tegen de Europese Commissie. Bailleux zal namens verschillende milieuorganisaties, waaronder PAN Nederland, bij het Europees Hof de toelating van glyfosaat aanvechten.
“Dit is of een ernstige vergissing, of het heeft de bedoeling mensen te misleiden”, zegt Bailleux over de argumenten in het glyfosaatrapport. Volgens de advocaat is het gebruik van de tweezijdige test onjuist: “Het feit dat dit al 40 jaar zo gaat, maakt het juridisch
gezien nog niet toegestaan.”
Lees meer:
ZEMBLA: kankerrisico glyfosaat decennialang verkeerd ingeschat - https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/kankerrisico-door-pesticiden-decennialang-verkeerd-ingeschat
Glyfosaat schadelijk voor bijen (De Bijenstichting) - https://bijenstichting.nl/glyfosaat-schadelijk-voor-bijen/
Glyfosaat schadelijk voor bestuivers - https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24638
Parkinson-vereniging / Parkinson en pesticiden - https://www.parkinson-vereniging.nl/pesticiden
Deel dit artikel met je vrienden:
WISE zet zich in voor 100% hernieuwbare energie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen.
De transitie naar een wereld zonder fossiele– en kernenergie is technisch, financieel en praktisch haalbaar. Lees verder
Partij voor de dieren
Help de Nederlandse natuur - Help mee: Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Slechts 15 procent van Nederland bestaat nog uit natuur. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.