Een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Wise Nederland toont aan dat de in Nederland geplande nieuw te bouwen kerncentrales veel duurder zullen worden dan gedacht. Meerdere kernfysici waarschuwden hier eerder ook al voor. Beeld: Ben Kerckx via pixabay
Bouw nieuwe kerncentrales: Veel duurder en veel later klaar
De meeste experts zijn het er wel over eens. De 2 of 4 nieuw te bouwen kerncentrales in Nederland zullen veel meer gaan kosten dan gedacht, en zullen ook veel later pas klaar zijn. Veel te laat voor het behalen van de eerder afgesproken klimaatdoelen.
Kernfysicus en oud-voorzitter van het "Expertteam Energiesysteem 2050" Berhard ter Haar zei eerder dit jaar al tegen BNR Nieuws dat de bouw geen goed idee is. "Dat was ook niet de conclusie van ons Expertteam", zei hij tegen BNR. Hij noemde het in het interview wel opvallend dat "de voorstanders van kernenergie doof en blind" zijn voor de belangrijkste realiteit. Namelijk dat kerncentrales altijd veel duurder blijken te zijn dan werd geprognosticeerd. "Ze gaan altijd meer dan 2 keer over de kop", zo verklaarde hij.
In het interview zei hij verder: "De centrales die nu in Frankrijk en in Engeland gebouwd worden, hadden eigenlijk al lang moeten draaien volgens de planning." Als je kijkt naar het tempo waarop in het buitenland gebouwd wordt, dan is 2040, waar de Tweede Kamer op focust 'heel onrealistisch'. Kernfysicus Ter Haar noemt 20 jaar als bouwduur 'realistischer'.
Onderzoek in opdracht van Wise Nederland
Onderzoeksbureau "Profundo" heeft in opdracht van Wise Nederland gekeken naar 6 recent gebouwde kerncentrales van EDF, Westinghouse en KHNP, en concludeert naar aanleiding van hun onderzoek dat de planning voor de kerncentrales niet realistisch is.
Kerncentrales zijn gemiddeld 3 keer duurder en komen 2,6 keer later gereed dan gepland. Dat betekent dat de twee Nederlandse nieuwe kerncentrales pas tussen 2039 en 2045 gaan draaien, vier tot tien jaar later dan gepland, met een prijskaartje van tussen de €26 miljard en €41 miljard. Bij de bouw van 4 kerncentrales zou het dus om een veelvoud van dit bedrag gaan.
Wise Nederland: "Terwijl dit kabinet op tal van terreinen bezuinigt, gokt zij met miljarden publiek geld op risicovolle en onnodige kerncentrales. Een energiesysteem zonder kernenergie is er eerder, en is goedkoper en schoner."
Lees meer:
https://wisenederland.nl/artikel/de-financiering-van-kerncentrales/
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel met je vrienden:
WISE zet zich in voor 100% hernieuwbare energie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen.
De transitie naar een wereld zonder fossiele– en kernenergie is technisch, financieel en praktisch haalbaar. Lees verder
Partij voor de dieren
Help de Nederlandse natuur - Help mee: Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Slechts 15 procent van Nederland bestaat nog uit natuur. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.