Eeuwenlang werd de wolf fel bejaagd, totdat hij bijna was uitgeroeid.
Wolven hebben zich langzaam kunnen herstellen dankzij een strikte beschermingspolitiek, met een positief effect op de biodiversiteit.
We moeten samenleven met de wolf. Teken de AVAAZ petitie om ze te beschermen.
Beeld: Colfelly via pixabay
Help voorkómen dat de jacht op de wolf in Europa wordt geopend!
Teken de petitie!
Europa wil binnenkort de jacht op de majestueuze wolf openen. We hebben nog maar een paar weken om te voorkomen dat beschermingsmaatregelen waar decennialang aan gewerkt is, door de landbouwlobby worden weggeveegd.
Een spannende stemming zal het lot van de wolven bepalen, en als wij massaal onze stem laten horen en hun bescherming opeisen, kan dat een enorm verschil maken -- teken en deel dit nu. Naar de petitie
Lees verder onder de foto
Beeld via Getty Images
De wolvenjacht is terug van weggeweest.
Het is een project dat met topprioriteit op het bureau van Ursula von der Leyen ligt. Als we niet snel zijn, zullen in heel Europa honderden wolven worden doodgeschoten.
Er is eeuwenlang op wolven gejaagd, tot ze op de rand van uitsterving stonden, maar dankzij een strikt beschermingsbeleid kon de wolvenpopulatie zich herstellen -- met een positieve invloed op dierenpopulaties en biodiversiteit.
Nu komen oude angsten en misvattingen weer bovendrijven en wil de Europese Commissie hun bescherming afzwakken zonder betrouwbaar wetenschappelijk bewijs, ondanks de doeltreffende alternatieven voor veebescherming.
Maar er is nog niets beslist!
De Europese lidstaten stemmen over een paar weken. Volgens insiders wordt het spannend en oefent president von der Leyen grote druk uit om het voorstel erdoor te krijgen. Daarom mobiliseren tientallen milieu-organisaties nu mensen over heel Europa -- sluit je aan en deel dit met je vrienden: we moeten in harmonie leven met de wolven in plaats van ze te doden!
Avaaz is een internationale burgerbeweging van 70 miljoen mensen. Wij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in verschillende talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld, ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 22 talen. Lees hier meer over de grootste campagnes van Avaaz, of volg ons op Facebook, X of Instagram.
De wolven hebben een opmerkelijke comeback gemaakt in de Europese landschappen, hoofdzakelijk dankzij de wettelijke bescherming die ze hebben gekregen. Ze spelen een centrale rol in het behoud van evenwichtige ecosystemen en gezonde biodiversiteit -- wolven selecteren de kwetsbaarste prooien, waardoor ze de verspreiding van ziektes kunnen indammen.
Het klopt dat er boeren zijn die hun vee moeilijk kunnen beschermen. Vooral dieren die op open weides grazen, zijn kwetsbaar.
Maar volgens experts is de wolvenjacht geen oplossing en kan het de situatie zelfs slechter maken omdat wolvenroedels zich naar nabije gebieden zouden begeven. Voorzorgsmaatregelen zoals elektrische omheiningen of waakhonden blijken doeltreffend te zijn, en er kunnen ook nieuwe, innovatieve oplossingen worden gevonden.
De EU-landen stemmen binnenkort over dit voorstel. Laten we de handen ineenslaan om de stemmen van milieubeschermers kracht bij te zetten en de wolvenjacht in Europa tegen te houden. Teken en deel dit.
Telkens als lobby’s een politieke beslissing weghalen bij burgers, heeft onze gemeenschap een cruciale rol. Samen kunnen we voorkomen dat het milieu een zware klap krijgt door wilde dieren en het behoud van de biodiversiteit in de schijnwerpers te zetten -- en te beschermen.
Met hoop en vastberadenheid,
Pascal, Ine, Julian, Antonia, Mél en het Avaaz-team in Europa
TEKEN HIER DE PETITIE: GEEN WOLVENJACHT IN EUROPA!
Meer informatie:
In het Engels:
Deel dit artikel met je vrienden:
WISE zet zich in voor 100% hernieuwbare energie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen.
De transitie naar een wereld zonder fossiele– en kernenergie is technisch, financieel en praktisch haalbaar. Lees verder
Partij voor de dieren
Help de Nederlandse natuur - Help mee: Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Slechts 15 procent van Nederland bestaat nog uit natuur. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.