Egel gezien? Geef het door tijdens het Egelweekend!
Het gaat al jaren niet goed met de aantallen egels in ons land. Waar de egel vroeger nog voldoende schuilgelegenheid had in tuinen, wordt dat steeds minder vanwege de strakke gazons en dichte bestrating, waardoor het vinden van voedsel steeds moeilijker wordt.
Egel gezien? Geef het door tijdens het Egelweekend!
Aankomend weekend is het weer zover: het jaarlijkse Egelweekend! Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR roepen iedereen op om op zaterdag 25 en zondag 26 september egelwaarnemingen, bijvoorbeeld uit je eigen achtertuin, door te geven. Met de groei van steden en dorpen worden tuinen voor egels steeds belangrijker. Waar komen ze voor en waar worden ze juist niet gemeld?
De eerste landelijke egeltelling vond 13 jaar geleden plaats. In de loop der jaren is de Egeltelling een terugkerend evenement geworden en zijn er veel interessante data verzameld over de verspreiding van egels in ons land. Vorig jaar werden er 2461 egels doorgegeven. De zoogdiervereniging is erg benieuwd naar de resultaten van 2021!
Veel egels worden 's avonds en 's nachts, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel, het slachtoffer bij het oversteken van de weg. Ook daarom is het belangrijk om altijd je snelheid te beperken, zodat je allerlei dieren de kans geeft om bijtijds te vluchten.
Hoe gaat het met de egel?
Uit tellingen vanuit het
Netwerk Ecologische Monitoring blijkt dat de egelpopulatie sinds 1994 met 67% is afgenomen. Sommige jaren neemt de egelpopulatie iets toe, maar over het geheel is een afname te zien. Verstedelijking, het verdwijnen van natuurlijk leefgebied en de druk van roofdieren in natuurgebieden spelen daar een rol in en ook droge zomers kunnen in sommige jaren hebben gezorgd voor een minder succesvolle voortplanting. Om te kunnen zien hoe het nu met de egelpopulatie gaat, is het van belang om alle egel-waarnemingen door te geven.
Index aantalsontwikkeling van de egel in Nederland in de periode 1994-2020 (Bron: Zoogdiervereniging en CBS)
Beschermde soort
Een tuintelling levert daarom waardevolle informatie op. Boswachter Ruben Vermeer van OERRR: “Voor mij is de egel de soort die bewijst dat je gave natuur ook gewoon in je achtertuin kunt vinden. Egels vinden weelderig begroeide tuinen een fijn thuis. Dat geeft ons allemaal een verantwoordelijkheid, want de egel is een wettelijk beschermde diersoort in Nederland. Zie je geen egels in je tuin? Kijk dan eens of egels er wel kunnen komen en of er wel voldoende schuilplekken voor ze zijn.”
Levend en dood
Tijdens het Egelweekend gaat het om alle egels die dit jaar zijn gezien. Dat mag dus ook van eerder dit jaar zijn, mits je deze waarnemingen niet al eerder hebt doorgegeven. Zowel egels in als buiten de tuin tellen mee. Het kan daarbij gaan om ontmoetingen met levende egels of egelsporen (poep), maar ook dode egels kunnen worden gemeld. Verkeersslachtoffers spelen een belangrijke rol in egelonderzoek. Niet alleen kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld, ook kunnen de knelpunten voor egels in kaart worden gebracht.
Geen egels in de tuin?
Ook wanneer je geen egel in de tuin hebt is dit waardevolle informatie om door te geven, geef dan het aantal nul door. Egels zijn vooral goed te zien als het donker is, dan gaan ze op zoek naar voedsel. Mocht je een egel zien, zorg dan uiteraard dat je het dier niet verstoort. Alle ingevoerde tellingen gaan mee in het overzicht van de resultaten. Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan via
telmee.nl of
waarneming.nl.
Egelsnelweg
OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, gaat dit jaar de barricades op voor de egel. Met het egelstrijdpakket kunnen kinderen bijvoorbeeld een egelsnelweg maken in hun buurt. Boswachter Ruben Vermeer: “Het leefgebied van de egel bestaat vaak uit meerdere tuinen of aangrenzende parkjes. Om aan voedsel te komen moet de egel aan de wandel. In ons dichtbevolkte landje moet je dan al snel een drukke straat oversteken met verkeer. Hier gaat het vaak mis; veel egels overleven dit niet omdat zij zich oprollen bij gevaar in plaats van vluchten. Daarom is het niet alleen belangrijk dat we onze tuinen egelvriendelijk inrichten, maar ook dat we ze goed met elkaar verbinden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat egels niet voorgoed uit onze tuinen verdwijnen!” Het egelstrijdpakket is gratis aan te vragen op
www.oerrr.nl/egel.
Telling doorgeven:
De egel(s) in jouw tuin kan je doorgeven via de
Jaarrond Tuintelling. Meer informatie over egels vind je op de
website van de Egelwerkgroep. Egels op andere locaties kunnen worden doorgegeven via
telmee.nl en
waarneming.nl. Geen account? Dan kun je je waarneming ook doorgeven via
dit meldpunt.
De Egeltelling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.
Deel dit artikel met je vrienden:
Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijd opererende milieu-organisatie, die zich inzet voor een groene en veilige toekomst. Met vreedzame acties stellen we grote problemen aan de kaak en dwingen we oplossingen af die nodig zijn voor een leefbare aarde. Lees verder
WISE zet zich in voor 100% hernieuwbare energie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen.
De transitie naar een wereld zonder fossiele– en kernenergie is technisch, financieel en praktisch haalbaar. Lees verder
Partij voor de dieren
Help de Nederlandse natuur - Help mee: Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Slechts 15 procent van Nederland bestaat nog uit natuur. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Lees meer