Diervriendelijk leven is een keuze
Steeds meer consumenten overwegen om minder vlees te eten, of zelfs helemaal te stoppen met het eten van dierlijke producten. En op de dagen dat er dan wel vlees wordt gegeten, kan je ook kiezen voor vlees afkomstig van dieren die een waardig leven hebben gehad. Foto ©Michaël van de Sande
Klimaat en dierenwelzijn
Of het nou is omdat het helemaal niet goed gaat met het klimaat op aarde, om gezondheidsredenen, of omdat we vinden dat ook dieren recht hebben op een fatsoenlijk en waardig leven: Steeds meer mensen laten deze overwegingen meetellen in de keuze om minder of helemaal geen vlees meer te eten. Ook voor wat betreft het nuttigen van vis, zuivel en eieren worden steeds vaker andere keuzes gemaakt.
Enkele keren per week alleen plantaardig eten maakt op jaarbasis al een groot verschil. Op de dagen dat je wel wel vlees, eieren of zuivel koopt, kun je kiezen voor producten die afkomstig zijn van dieren die wèl een fatsoenlijk leven hebben gehad. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel vegetarische producten die qua smaak best dicht in de buurt komen van de smaak van vlees. Zeker de moeite waard om dat uit te proberen. En uiteindelijk zijn het vaak de toevoegingen (kruiden, sauzen, jus) die het eten de smaak geven.
Volledig diervriendelijk vlees bestaat natuurlijk niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die een goed leven hebben gehad. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van kleinschalige biologische boeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van vijfsterren-varkensboeren.
Dierenwelzijns-check
Op de website "dierenwelzijnscheck.nl" kan je nagaan hoe diervriendelijk bepaalde voedingsmiddelen zijn.
Foto onder:
Met de DierenwelzijnsCheck kun je zelf controleren hoe diervriendelijk bepaalde voedingsmiddelen zijn. Je vindt er dierenwelzijnsscores voor meer dan tweehonderd producten. Zo kun je makkelijk zien welke dieren een goed leven hebben gehad en welke producten je beter niet kunt kopen. Ook vind je er de Horecawijzer, met scores voor menukaarten van restaurants en de Klimaatcheck toont de impact van voedingsmiddelen op het klimaat.
Deel dit artikel met je vrienden: