Vliegveld Lissabon: genadeklap voor grutto?
Ze zijn daar nu, onze grutto’s. Dat moet u vrij letterlijk nemen, want op specifiek die plek zit het merendeel van de Nederlandse grutto’s in deze tijd van het jaar bij elkaar. Ze eten er oogstresten op de rijstvelden voor ze doorvliegen naar ons land om te broeden. Maar als de Portugese overheid haar zin krijgt, is dat snel voorbij.
Vliegveld midden in Europees beschermd natuurgebied?
Dit jaar nog moet de bouw van het nieuwe vliegveld bij Lissabon namelijk al starten, omdat het oude in de stad simpelweg te klein wordt. De Portugese regering heeft er begin deze maand een klap op gegeven.
Het is een plek waar ieder jaar tot wel 100.000 watervogels overwinteren, waaronder wintertaling, flamingo, kluut, zilverplevier en bonte strandloper. En in de rijstvelden zoeken niet alleen de grutto’s oogstresten, maar ook ooievaars, (purper)reigers en vele andere vogels.
Goedkoop en makkelijk
De regering wil de bouw van het vliegveld doorzetten omdat het een goedkope oplossing is, vlakbij Lissabon. Maar de effecten op natuur en milieu zijn onvoldoende onderzocht en de maatregelen die de regering wil nemen om de schade te beperken zijn volgens SPEA dus speculatief en slechts een druppel op een gloeiende plaat.
Verstorend en dodelijk
Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat een vliegveld enorm verstorend werkt voor alle vogels in het natuurgebied eromheen. Ze worden verjaagd en verstoord door het lawaai van stijgende en dalende vliegtuigen en er is ook nog een reële kans op botsingen tussen grote groepen grutto’s en vliegtuigen. Door die herhaaldelijke verstoring, kunnen onze grutto’s waarschijnlijk niet snel genoeg aansterken (als ze het al overleven) en zijn mogelijk te laat in Nederland om jongen groot te krijgen. En dat terwijl juist het tijdig grootbrengen van genoeg kuikens het grote probleem is voor grutto’s in ons land.
We laten het niet gebeuren
Dat vliegveld mag er niet komen, dus we laten het er niet bij zitten. SPEA stapt daarom met steun van Vogelbescherming en andere Europese Birdlife Partners naar de nationale rechter en de Europese Commissie (EC), want het is in ons aller belang dat de bouw niet doorgaat. Vogelbescherming geeft SPEA juridisch advies, deelt ervaringen, geeft financiële steun en probeert zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor het probleem. Daar komt u in beeld.
Teken de petitie!
Als de Europese vogelbeschermers gezamenlijk voor de Europese Commissie staan, staan we sterker dan SPEA alleen. Maar nog sterker staan we als de EC weet dat we gesteund worden door duizenden, hopelijk tuinduizenden burgers uit alle betrokken landen. Laat uw stem alvast horen via sociale media - gebruik #aeroportomontijo en @spea_birdlife - en houd ons in de gaten op Facebook en Twitter. En teken de petitie!
Deel dit bericht
Deel dit artikel met je vrienden: