Geneesmiddel of verdienmodel?
Dat de gang van zaken in de farmaceutische industrie soms discutabel is, dat is inmiddels wel bekend. Het lijkt er soms verdacht veel op dat het doel van deze industrie al lang niet meer is gericht op het ontwikkelen van medicijnen om mens en dier te genezen. Steeds meer lijkt de focus te liggen op het creëren van steeds nieuwe ‘verdienmodellen’: Met zo min mogelijk kosten een zo hoog mogelijk rendement behalen.
De Deense arts en wetenschapper Peter Götsche stelde eerder al de dubieuze rol van de farmaceutische industrie aan de kaak in zijn boek “Deadly Medicines and Organized Crime, how big farma has corrupted healthcare” (2013). Daarin legt hij uit hoe er parallellen zijn te trekken met hoe de tabaksindustrie te werk gaat, en hij maakt zelfs een vergelijking met de werkwijze van de maffia.
Zoals het op de markt brengen van medicatie, waarvan de werkzaamheid niet is bewezen, of die vanwege de bijwerkingen zelfs zeer schadelijk of zelfs dodelijk blijkt te zijn. Zoals bijvoorbeeld het “Vioxx Schandaal”, een pijnstiller / ontstekingsremmer, waarbij de farmaceut het overlijden van tienduizenden mensen als gevolg van het gebruik van deze medicatie, structureel negeerde en ontkende. Uiteindelijk heeft deze fabrikant (Merck/MSD) honderden miljoenen aan schadevergoedingen moeten uitkeren aan de slachtoffers.
Meldingen van negatieve effecten worden doelbewust verzwegen. Artsen die op grote schaal worden “gekocht” (lees: op de loonlijst worden geplaatst) om zo een product van de betreffende farmaceut te promoten, en zo nodig de kritische geluiden van anderen (artsen en ervaringsdeskundigen) op het product de kop in te drukken. Niet zelden worden allerlei vormen van manipulatie toegepast, die volgens de Amerikaanse wetten als “maffia-praktijken” zouden worden gekwalificeerd, aldus Peter Götsche in zijn boek. Lees verder onder deze video
Diermedicatie of bestrijdingsmiddel?
Inmiddels heeft de farmaceutische industrie een ander verdienmodel ontdekt, dat nog lucratiever is: De markt van diermedicatie. En dan met name de markt van teken- en vlooienmiddelen en ontwormmiddelen. De eisen voor wetenschappelijke onderzoeken om voor deze middelen marktauthorisatie (goedkeuring) te verkrijgen voor de Europese markt zijn nog vele malen minder streng dan die voor humane medicatie. De werkwijzen die Peter Götsche in zijn boek beschrijft, lijken ook hier weer op grote schaal te worden toegepast.
En zo zijn de afgelopen jaren giftige teken- en vlooienmiddelen als Bravecto, Nexgard, Simparica, Credelio, Easecto (enz. enz.) op de markt gebracht, waarvan de onderzoeken (laboratoriumproeven op dieren) door de fabrikant zelf zijn verricht. De testen zijn uitgevoerd op ratten, honden en katten, zonder dat daar een zorgvuldige controle op kon worden uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij. Ook hier keurt de slager dus weer zijn eigen vlees. Deze eigen onderzoeken worden ingediend bij het Europees Medicijnen Agentschap (EMA), en hebben geleid tot toelating van diverse van deze (omstreden) middelen. Op zich al dubieus dat deze middelen als “medicatie” worden geregistreerd, terwijl ze in feite niets meer zijn dan een giftig bestrijdingsmiddel.
Veel serieuze bijwerkingenVan bovengenoemde middelen, die verschillende gifstoffen bevatten uit de groep van zgn. “isoxazolen derivaten”, zijn inmiddels een zeer groot aantal meldingen bekend van honden en katten die epileptische aanvallen kregen na toediening. De Amerikaanse FDA (Food & Drug Administration) heeft over de middelen met deze gifstoffen zelfs een waarschuwing uit laten gaan.
Ook vele andere ernstige bijwerkingen worden gerapporteerd, waarbij ook regelmatig het overlijden van het geliefde huisdier wordt gemeld bij de autoriteiten. Desondanks wordt door veel dierenartsen structureel de onveiligheid van deze middelen ontkend, terwijl er in zulke gevallen dikwijls geen andere verklaring voor het overlijden van de hond of kat wordt gevonden. Is dit beroepsblindheid? Doelbewust verzwijgen? Financieel belang?
Feit is dat diverse farmaceutische bedrijven zeer nauw betrokken zijn bij de opleiding van dierenartsen, en dat er dus een zeer nauwe relatie bestaat met de beroepsgroep. Iets dat bij humane medicatie in die mate al lang niet meer is toegestaan. Ook vindt er een flinke lobby plaats bij de politiek, want dat is per slot van rekening de plek waar de regels worden gemaakt.
Negatieve ervaringen delenDoor de vele bijwerkingen die door dierenbezitters gemeld worden na gebruik van teken- en vlooienmiddelen bij hun huisdier, hebben veel eigenaren zich georganiseerd in met name Facebook groepen. Zo is er de Nederlandse FB groep "IS BRAVECTO VEILIG", met meer dan 12.000 leden. Eigenaren die zelf serieuze bijwerkingen hebben ervaren, vertellen er hun verhaal, en willen zo de waarschuwing uit te laten gaan dat deze middelen helemaal niet zo onschuldig zijn als door dierenartsen en de farmaceuten wordt beweerd. Vooral het middel Bravecto, een teken- en vlooienmiddel dat volgens de fabrikant MSD een werkduur heeft van 3 maanden, wordt vaak gemeld als veroorzaker van ernstige bijwerkingen. Epilepsie, afwijkende bloedwaarden, orgaanfalen, inwendige ontstekingen, en zelfs van de acute dood van de hond of kat wordt regelmatig melding gemaakt. In Nederland worden bijwerkingen gemeld bij de dierenarts of de fabrikant, maar diereneigenaren kunnen ook online zelf bijwerkingen melden bij het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Het vermoeden van een relatie met de gegeven middelen is voldoende om het te melden. Melden kan dus rechtstreeks via www.bijwerkingmelden.nl
.
Hier onder kunt u de gehele uitzending van Zembla bekijken over De Farma-Methode.