Blogopmaak

Kerncentrales zijn niet de oplossing voor het klimaatprobleem

De EU heeft een "slimme" truck uitgehaald door kernenergie in 2022 als een "groene energie" te markeren. Maar er is natuurlijk helemaal niks groen aan deze omstreden manier om energie op te wekken. Bovendien kan een kerncentrale een gemakkelijk doelwit zijn in tijd van oorlog, en voor terroristische organisaties.


Gevaarlijk radio-actief afval

Kernenergie heeft een aantal grote nadelen. De kosten voor de bouw zijn enorm hoog, de bouw van de kerncentrale duurt lang en er blijft een grote hoeveelheid radioactief afval over wat zeer lange tijd levensgevaarlijk is. En dan spreken we dus over vele tienduizenden jaren.

Er bestaat niet zoiets als een "veilige opslag", ook al beweren voorstanders van wel.


De kans op een groot ongeval met een kerncentrale valt ook zeker niet uit te sluiten, zoals we hebben gezien bij de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne (1986), en de kerncentrale van Fukushima in Japan (2011), waarbij een zeer groot gebied totaal onleefbaar werd.

Dat zou voor een dichtbevolkt land als Nederland al helemaal rampzalig zijn.


Oorlog of terroristische aanslag

In het conflict van Rusland met Oekraïne hebben we gezien dat de grootste kerncentrale van Europa, gelegen in Zaporizja,  bedreigd werd door beschietingen die nabij de kerncentrale plaats vonden. Het is zeker niet ondenkbaar dat vitale delen van de kerncentrale geraakt zouden worden, met alle gevolgen van dien voor heel Europa.


Naast een oorlogssituatie zou een kerncentrale ook een doelwit kunnen zijn voor een terroristische organisatie. Met de drones die tegenwoordig deel uitmaken van oorlogsvoering is een aanslag op een kerncentrale zeker niet ondenkbaar. En dan is er nog een belangrijk nadeel: in kerncentrales ontstaat plutonium, de grondstof voor kernbommen.


Kerncentrales veel duurder dan berekend

Het demissionair kabinet Rutte 4 heeft gekozen voor de bouw van 2 nieuwe kerncentrales. Er zijn echter weinig partijen bereid om in zo'n risicovol project in te stappen. In het Verenigd Koninkrijk heeft de bouw van de kerncentrale in aanbouw "Hinkley Point C" forse vertraging opgelopen. De geschatte kosten voor de kerncentrale zijn nu € 54 miljard, ruim een derde hoger dan aanvankelijk voorzien. De centrale levert mogelijk pas stroom in 2031, zes jaar later dan was gepland.


Zoals met vele bouwprojecten het geval is, zo zullen de bouwprojecten van de Nederlandse kerncentrales zeer waarschijnlijk vele malen duurder worden dan in eerste instantie berekend. En als de bouw dan ook nog eens veel langer duurt, dan komt de bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot veel te laat. Kernfysicus en emeritus hoogleraar Wim Turkenburg zei in een interview met BNR dat de 5 miljard die het vorige kabinet voor de bouw van de kerncentrales heeft uitgetrokken, "een slag in de lucht is". De bouw valt waarschijnlijk veel duurder uit als gevolg van de zeer hoge veiligheidseisen die gesteld worden, de hoge materiaalkosten en de hoge personeelskosten.

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10540538/kerncentrales-weer-veel-duurder-uit-dan-begroot-5-miljard-was-slag-in-de-lucht


Consuminderen

De politiek lijkt altijd maar gefocust op meer-meer-meer. Maar oneindige economische groei heeft zijn keerzijde. Je kunt je als land ook afvragen of wij wel zulke enorme industrie moeten willen hebben. Of het nu gaat om de staalindustrie (Tata Steel) met alle nadelen voor het milieu en het enorme gebruik van energie, of om de data centers die ook stroom verslindend zijn, en eigenlijk nauwelijks een positieve bijdrage leveren aan Nederland.


Wellicht is het ook voor ons zelf nu hoog tijd om eens te gaan nadenken over minder consumeren, vaker nadenken over de aanschaf van apparaten: "Heb ik dit nou wel echt nodig?" En natuurlijk blijft ook het duurzaam produceren van stroom met zonnepanelen op ons eigen dak een goede zet. Want de zon is oneindige energie, ook al zal de zgn. "salderingsregeling" ooit worden afgeschaft. Maar voor het milieu en beperken van de uitstoot blijft het de beste keus. https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/salderen-en-terugleververgoeding-zonnepanelen



Bronnen:

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10540538/kerncentrales-weer-veel-duurder-uit-dan-begroot-5-miljard-was-slag-in-de-lucht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Fukushima

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Tsjernobyl

https://nos.nl/artikel/2481598-komt-er-een-aanval-op-de-kerncentrale-van-zaporizja-vijf-vragen-en-antwoorden

https://nos.nl/collectie/13888/artikel/2420451-grote-zorgen-over-kerncentrale-tsjernobyl-koelsystemen-dreigen-uit-te-vallen



Deel dit artikel met je vrienden:

door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr., 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr., 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
door Zembla - BNN-VARA 14 apr., 2024
Zembla: Glyfosaat, de goedkeuring van gif
door Redactie Natuur-nieuws.nl 03 apr., 2024
Beleef de lente met de Vogelbescherming
door Redactie Natuur-nieuws.nl 19 mrt., 2024
Tweede Kamer kijkt weg van dierenleed
door Dierenbescherming 18 feb., 2024
Europese Commissie wil wolf minder beschermen
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 feb., 2024
Organisatie "Dier en Recht" start rechtszaak tegen kalverenslachterij "VanDrie" over illegale transporten Ierse kalfjes
door Redactie Natuur-nieuws.nl 28 dec., 2023
Huisdieren staan doodsangsten uit door jouw vuurwerk!
Show More
Share by: