Blogopmaak

Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.

In Nederland zijn naar schatting meer dan 4 miljoen katten. Een groot deel van de huiskatten kan dag en nacht naar buiten. De schattingen van het aantal vogel-slachtoffers door katten lopen erg uiteen, maar het gaat vermoedelijk ook om miljoenen.

Beeld: I-stock-Getty Images

Huiskat gevaar voor jonge vogels

Het duurt niet lang meer of de eerste vogelkuikens kruipen uit het ei. De komende weken zullen in tuin, park en bos de kuikens van de pimpelmees, koolmees, merel enzovoort het daglicht zien, en de kuikens van de kievit, grutto, scholekster, tureluur en vele andere weidevogels door de wei scharrelen. Een kwetsbare periode voor de kuikens waarin ze nogal wat gevaren te overwinnen hebben voordat ze vlieg-vlug zijn. Loslopende katten vormen daarbij ook een groot gevaar.


Met name de weidevogels hebben het moeilijk. Al jaren nemen ze in aantal af. Er is zelfs een Aanvalsplan grutto gelanceerd als allerlaatste redmiddel voor onze kenmerkende weidevogels, met de grutto voorop. De voornaamste reden van de afname zit hem in het feit dat er te weinig geschikt leefgebied is: vochtige weilanden waarin het zoemt van de insecten (het voedsel voor de kuikens) en met genoeg plekken om te schuilen voor vijanden zoals bijvoorbeeld de vos en de bruine kiekendief.


Oproep vogelbescherming: Kat 's avonds en 's nachts binnen houden

Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook de huiskat grote invloed heeft op de vogelstand. En dat terwijl weidevogels extra sterfte door predatoren zoals katten er niet bij kunnen hebben. 


Daarom roept de Vogelbescherming katteneigenaren op om in de periode van midden april tot eind juni de kat in ieder geval 's avonds en 's nachts binnen te houden. Zo voorkòm je dat veel jonge vogels onnodig slachtoffer worden van de kat. Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ’s nachts kilometers afstruinen door weilanden op zoek naar muizen, maar dus ook naar weerloze jonge vogels. 


Grond broedende vogels

Het is ook goed om te realiseren dat alleen al de aanwezigheid van katten in graslanden of op akkers, ervoor kan zorgen dat weidevogels deze plekken gaan vermijden en er dus niet eens proberen om een partner te vinden of een nest te bouwen. Daarmee hebben katten in Nederland indirect een grote en niet te onderschatten invloed op de geschiktheid van leefgebieden voor grond broedende vogels, zoals weidevogels.


Het aantal katten in Nederland ligt tussen 3,6 miljoen en 4,7 miljoen. Dit zijn ruim 3 miljoen huiskatten, een half miljoen zwerfkatten en 135.000 tot 1.2 miljoen verwilderde katten in het buitengebied. Door deze aantallen is de kat het meest voorkomende roofdier in Nederland.


Natuurvriendelijke oplossing voor je kat


Vind je het zelf ook vervelend dat je kat regelmatig jonge vogels vangt, dan zijn er nog andere oplossingen te bedenken die zowel voor de vogels als voor je kat een prima alternatief zijn.


  1. De eerste mogelijkheid is dat je je kat binnen houdt. De meeste katten vinden dat helemaal prima. En voor de vogels is dat ook een mooie oplossing.
  2. Een andere oplossing is je tuin voorzien van een omheining waar de kat niet overheen kan klauteren. Dat werkt het beste met een hekwerk van metaal met alleen verticale spijlen, en geen bomen langs de erfgrens waardoor de kat alsnog zou kunnen ontsnappen. Nadeel is dat jonge nog niet zo goed vliegende vogels die in je tuin belanden alsnog slachtoffer kunnen worden.
  3. Een ander mooi alternatief is een grote katten-ren (met ook het dak van gaas), met een verbinding naar binnen, zodat ze toch de hele dag (en nacht) in en uit huis kunnen lopen, zonder dat ze op jonge vogels kunnen jagen. De vogels blij, en uw kat ook blij.


Lees meer informatie hier over op de website van LICG: 

https://www.licg.nl/katten/een-hek-om-de-tuin-of-een-kattenren/#een-vrijstaande-kattenren-of-een-verbinding-met-het-woonhuis


Foto onder: Vogelbescherming - beeld door Hans Peeters ©

Veel jonge vogels vallen in het broedseizoen (april tot eind juni) ten prooi aan huiskatten. Maar er zijn zowel voor de vogels als voor de kat hele diervriendelijke oplossingen om dit te voorkomen.


https://www.vogelbescherming.nl/over-ons/standpunten/standpunt-huisdieren-en-wilde-vogels


Wordt lid van de Vogelbescherming:

https://www.vogelbescherming.nl/help-mee/steun-ons/word-lid

Deel dit artikel met je vrienden:

door Redactie Natuur-nieuws.nl 20 okt, 2024
Nieuwe kerncentrales in Nederland worden veel duurder dan gedacht
door Zembla / BNNVARA 16 sep, 2024
ZEMBLA: Kankerrisico Glyfosaat decennialang verkeerd ingeschat
door Hidde Boersma (De Groene Amsterdammer) 19 aug, 2024
Hoe het bos terugkeerde in Costa Rica
door AVAAZ.ORG 16 aug, 2024
Stop de jacht op de wolf in Europa - Teken de petitie!
door NOS - Rolf Schuttenhelm redacteur Klimaat 08 aug, 2024
Nederland kampioen biodiversiteits verlies: 'de natuur staat er dramatisch voor' Artikel van NOS
door Redactie Natuur-nieuws.nl 06 jun, 2024
Laat je stem vandaag niet verloren gaan: Kies voor de natuur!
door Natuurmonumenten - Wilco Meijers 01 mei, 2024
Verkiezingen Europese parlement op 6 juni 2024: "Cruciaal voor onze natuur"
door Blog Stichting Demeter - Bert van Ruitenbeek 24 apr, 2024
De kwalijke invloed van de agro-lobby
door Redactie Natuur-nieuws.nl 15 apr, 2024
Het broedseizoen gaat weer van start, dus hou je kat voorlopig binnen.
Show More
Share by: