In Nederland zijn naar schatting meer dan 4 miljoen katten. Een groot deel van de huiskatten kan dag en nacht naar buiten. De schattingen van het aantal vogel-slachtoffers door katten lopen erg uiteen, maar het gaat vermoedelijk ook om miljoenen.
Beeld: I-stock-Getty Images
Huiskat gevaar voor jonge vogels
Het duurt niet lang meer of de eerste vogelkuikens kruipen uit het ei. De komende weken zullen in tuin, park en bos de kuikens van de pimpelmees, koolmees, merel enzovoort het daglicht zien, en de kuikens van de kievit, grutto, scholekster, tureluur en vele andere weidevogels door de wei scharrelen. Een kwetsbare periode voor de kuikens waarin ze nogal wat gevaren te overwinnen hebben voordat ze vlieg-vlug zijn. Loslopende katten vormen daarbij ook een groot gevaar.
Met name de weidevogels hebben het moeilijk. Al jaren nemen ze in aantal af. Er is zelfs een Aanvalsplan grutto gelanceerd als allerlaatste redmiddel voor onze kenmerkende weidevogels, met de grutto voorop. De voornaamste reden van de afname zit hem in het feit dat er te weinig geschikt leefgebied is: vochtige weilanden waarin het zoemt van de insecten (het voedsel voor de kuikens) en met genoeg plekken om te schuilen voor vijanden zoals bijvoorbeeld de vos en de bruine kiekendief.
Oproep vogelbescherming: Kat 's avonds en 's nachts binnen houden
Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook de huiskat grote invloed heeft op de vogelstand. En dat terwijl weidevogels extra sterfte door predatoren zoals katten er niet bij kunnen hebben.
Daarom roept de Vogelbescherming katteneigenaren op om in de periode van midden april tot eind juni de kat in ieder geval 's avonds en 's nachts binnen te houden. Zo voorkòm je dat veel jonge vogels onnodig slachtoffer worden van de kat. Uit onderzoek blijkt dat huis- en boerderijkatten ’s nachts kilometers afstruinen door weilanden op zoek naar muizen, maar dus ook naar weerloze jonge vogels.
Grond broedende vogels
Het is ook goed om te realiseren dat alleen al de aanwezigheid van katten in graslanden of op akkers, ervoor kan zorgen dat weidevogels deze plekken gaan vermijden en er dus niet eens proberen om een partner te vinden of een nest te bouwen. Daarmee hebben katten in Nederland indirect een grote en niet te onderschatten invloed op de geschiktheid van leefgebieden voor grond broedende vogels, zoals weidevogels.
Het aantal katten in Nederland ligt tussen 3,6 miljoen en 4,7 miljoen. Dit zijn ruim 3 miljoen huiskatten, een half miljoen zwerfkatten en 135.000 tot 1.2 miljoen verwilderde katten in het buitengebied. Door deze aantallen is de kat het meest voorkomende roofdier in Nederland.
Natuurvriendelijke oplossing voor je kat
Vind je het zelf ook vervelend dat je kat regelmatig jonge vogels vangt, dan zijn er nog andere oplossingen te bedenken die zowel voor de vogels als voor je kat een prima alternatief zijn.
Lees meer informatie hier over op de website van LICG:
Foto onder: Vogelbescherming - beeld door Hans Peeters ©
Veel jonge vogels vallen in het broedseizoen (april tot eind juni) ten prooi aan huiskatten. Maar er zijn zowel voor de vogels als voor de kat hele diervriendelijke oplossingen om dit te voorkomen.
https://www.vogelbescherming.nl/over-ons/standpunten/standpunt-huisdieren-en-wilde-vogels
Wordt lid van de Vogelbescherming:
https://www.vogelbescherming.nl/help-mee/steun-ons/word-lid
Deel dit artikel met je vrienden:
WISE zet zich in voor 100% hernieuwbare energie: een schone, veilige en eerlijke energievoorziening voor nu en later, voor iedereen.
De transitie naar een wereld zonder fossiele– en kernenergie is technisch, financieel en praktisch haalbaar. Lees verder
Partij voor de dieren
Help de Nederlandse natuur - Help mee: Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Slechts 15 procent van Nederland bestaat nog uit natuur. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.