Blogopmaak

Een natuurlijke vijver voor een tuin vol met leven

Met een rijke oeverbeplanting creëer je volop schuilgelegenheid voor vogels en allerlei andere dieren. Het is wel belangrijk dat de vijver een groot deel van de dag genoeg zonlicht krijgt, voor een gezonde waterkwaliteit en plantengroei. 

Een natuurlijke tuinvijver
Een tuinvijver met een natuurlijk evenwicht heeft weinig onderhoud nodig, belast het milieu minimaal en is relatief goedkoop. Je hebt daarvoor ook echt geen dure en milieubelastende filters, pompen, uv-lampen en chemicaliën nodig. Bovendien is jouw waternatuur een prettige plek voor insecten, kikkers en padden, die in de stad vaak te weinig leefruimte hebben..

Tips:
1. Kies voor vijvermaterialen die lang meegaan, zoals folies van EPDM, FPP en HPDE. Je kunt ook een tweedehands bak van HDPE kopen.
2. Vul de vijver direct na de aanleg met voldoende zuurstof producerende planten.
3. Koop geen ‘vijveraarde’; die is ongeschikt omdat er te veel voedingsstoffen in zitten. Gewone onbemeste tuingrond voldoet prima.
4. Leidingwater is de beste optie om te gebruiken om uw natuurlijke vijver te vullen. Grond- en regenwater zijn een minder goede basis, omdat de zuurgraad ongunstiger is dan die van leidingwater. Daardoor veroorzaken grond- en regenwater eerder algengroei.
5. Een vijver krijgt het snelst een goede watersamenstelling (met goede bacteriën) als je er een emmer water in gooit, die afkomstig is uit een gezonde vijver in de buurt.
                                                                                       >>>lees verder onder de foto>>>


Zonnige plek

De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat geeft overdadige algengroei. Als de vijver onder bomen staat, vallen er bladeren in. Bladafval rot in het water en dat levert een overschot aan voedingsstoffen op. Ook dat veroorzaakt vaak een explosieve algengroei.


Welke vijver je ook kiest: een natuurlijk evenwicht is het makkelijkst te bereiken in een vijver van 1.000 liter of meer. Breng je daarin verschillende niveaus aan (15-20 cm, 35-40 cm en 40-80 cm), dan krijg je er een grote variatie aan waternatuur voor terug. Wil je straks vissen uitzetten in je tuinvijver? Zorg er dan voor dat de vijver minstens 75 cm diep is.


EPDM-folie beste keus

Ook als je geen grote tuin hebt, kun je toch een natuurlijke minivijver aanleggen die kleine dieren en insecten aantrekt. Fabriceer je zelf een vijver met folie op de bodem, dan is EPDM-folie de beste keuze voor het milieu. Deze folie is sterk en gaat tot 30 jaar mee, net iets langer dan HDPE-folie dat ook een goede optie is. Vijverfolie van pvc is het minst milieuvriendelijk: de productie belast het milieu meer en het gaat hooguit 15 jaar mee.


Online, in tuincentra en doe-het-zelfzaken kun je in plaats van folie ook voorgevormde vijverbakken kopen. Kunststof bakken van HDPE versterkt met glasvezel zijn milieuvriendelijk, maar een tweedehands exemplaar is nog beter. Een HDPE-bak kan tientallen jaren meegaan en is dus prima opnieuw te gebruiken. De productie van polyester vijverbakken is schadelijker voor het milieu dan die van HDPE.

                                                                                  >>>lees verder onder de foto>>>



Verantwoord hout kiezen voor een vlonder bij de vijver
Hout is een milieuvriendelijk materiaal, als je het juiste hout gebruikt, en het goed onderhoudt.
Kies in elk geval voor hout uit duurzaam beheerde (bij voorkeur Europese) bossen.
Voor buiten zijn hardere houtsoorten zoals Larix, douglas, robinia, eiken of kastanje het beste geschikt.
Dat is veel beter voor het milieu dan tropisch hardhout. En bij deze houtsoorten is behandeling met schadelijke beitsmiddelen ook niet noodzakelijk.

Voor de fundering van een vlonder kan je het beste betonnen paaltjes gebruiken, zodat de planken vrij liggen van de grond, en dus droog blijven. Hierdoor zal de vlonder veel langer meegaan.


Vullen van de vijver
Vul je vijver niet met grondwater (te veel ijzer) of regenwater (te zuur). Leidingwater is het beste voor een vijver, bij voorkeur met een hardheid van 12 °dH of hoger. In water met een lagere hardheid zit onvoldoende calcium en magnesium, maar dat kun je oplossen door eenmaal per jaar vijverkalk toe te voegen.


Zuurstofplanten houden het vijverwater helder
Zonder zuurstof is er geen onderwaterleven in je vijver.
Planten maken de voedingsstoffen in het water op, zodat algen veel minder kans krijgen.
Sommige zuurstofplanten, zoals vederkruid en waterpest, maken een stof aan die de algengroei remt.
De vijverplanten bieden een schuilplaats aan nuttige kleine waterdiertjes.


Waterlelies
Wees sowieso niet te zuinig met planten in je vijver. Als je minimaal 30 procent van het wateroppervlak bedekt met drijfplanten
als waterlelies, blijft het water in de vijver ook in de zomer lekker koel, en krijgen algen weinig kans.


Bron: Milieucentraal

Deel dit artikel met je vrienden:

door Dirk de Bekker - De Groene Amsterdammer 13 februari 2025
Artikel in De Groene Amsterdammer: Onderzoek - Veel baasjes weten het niet: Het goedje waarmee ze hun hond beschermen tegen vlooien en teken is uiterst giftig
door Natuur & Milieu 23 januari 2025
Stikstofuitstoot: De Staat moet van de rechter direct aan de slag
door Henri Bontenbal / Redactie Natuur-nieuws.nl 23 januari 2025
Eindelijk een landelijk vuurwerkverbod in zicht?
door Greenpeace / Redactie Natuur-nieuws.nl 22 januari 2025
Rechtbank glashelder: Staat moet aan de slag om natuur te beschermen
door redactie Natuur-nieuws.nl 4 januari 2025
Meerderheid van de Nederlanders is voor een algeheel vuurwerkverbod
door Redactie Natuur-nieuws.nl 26 december 2024
Vuurwerkterreur: Meerderheid Nederlanders wil vuurwerkverbod
door Redactie Natuur-nieuws.nl 22 december 2024
Zeven maanden oud veulen dood na gooien van vuurwerk
door Redactie Natuur-nieuws.nl 18 december 2024
Talloze bezuinigingen op de zorg, onderwijs, natuur en klimaat voor 4 peperdure kerncentrales
door info 4 december 2024
BBB-minister Mona Keijzer toont weer anti-natuur mentaliteit
Show More
Share by: