Een diervriendelijke kerst met vegetarische recepten van Yotam Ottolenghi

Als er iemand goede smaak heeft, dan is het Yotam Ottolenghi wel. Hij publiceerde in de loop van de jaren diverse geweldige vegetarische recepten. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen. En jij vast ook niet. Hier een paar van de lekkerste vegetarische Ottolenghi gerechtjes door de jaren heen, geselecteerd door de Culy-redactie (www.culy.nl).
Diervriendelijke vegetarische gerechten voor de kerst
Ottolenghi’s bloemkooltaart met rode ui
Ottolenghi gebruikt in zijn recepturen spraakmakende smaakmakers, die je niet zomaar in elke super tegenkomt. Je moet er toch nèt even iets meer moeite voor doen om zijn ingrediënten in huis te halen, maar dan heb je ook wat. Zo zit er in dit receptje ‘nigellazaad’ a.k.a zwarte komijn. Deze zaadjes geven een nootmuskaat-achtige smaak mee aan het gerecht. Lekker in combi met de bloemkool.
Vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
Paddenstoelen zijn fantastische vleesvervangers. Zo ook in deze lasagne. Deze bak gevuld met pure liefde neem jij direct op in je receptenboekje. Er komt bijna 2 (!) kilo aan diverse soorten paddenstoelen te pas aan dit recept. Dus voor alle paddenstoel-lovers onder ons: neem ruim.
Dit Ottolenghi-recept verscheen eerder in The Guardian en werd gekookt door de Culy redactie.

Ottolenghi’s tomaten-amandeltaart
Uit een van zijn vorige kookboeken komt dit steengoede receptje. Ben jij klaar voor een nieuwe variant op quiches en plaatpizza’s, dan is dit echt wel een dikke aanrader. De tomaat, zwarte olijven en het broodkruim dragen allen bij aan verschillende smaken en texturen. Maar als de taart uit de oven komt, zorgen deze ingrediënten voor een samenhangend prachtpalet. Geef ons maar zo’n puntje!
Ottolenghi’s salade met spinazie, dadels & amandelen
Pitabroodjes zijn ook in te zetten als knapperige toevoeging in een salade. Tip van de meester: maak van oude pita’s croutons. De dadels gaan een zoete twist geven en de amandelen een aangename crunch. Dat is wat je nodig hebt in een vega salade: diverse texturen die samen een mooie balans vormen.
Fotografie: © Jonathan Lovekin

Spruitjes met bruine boter en zwarte knoflook van Ottolenghi
Zwarte knoflook, je zult het niet wekelijks eten. Deze soort knoflook geeft een lichte drop/balsamico smaak. Dit in combinatie met de groene vitaminebommetjes is een gouden match. Dit vegetarische recept met spruitjes en zwarte knoflook is heel verrassend om te serveren als bijgerecht. Je kunt het ons ook zo als main dish voorschotelen, hoor! Of lekker bij Risotto misschien?

Deel dit artikel met je vrienden: