Boswachter Lennard Jasper (Staatsbosbeheer Noord Veluwe) : "Met de komst van de wolf is de energie van het gebied veranderd en dat is uniek om mee te maken"
Samen leven met wolven
De terugkeer van de wolf roept veel emoties op, zowel positief als negatief heb ik afgelopen jaar als boswachter mogen merken. Ervaringen in Duitsland, Polen en andere Europese landen laten zien dat wolven niet alleen leven in uitgestrekte natuurgebieden en dat conflicten met mensen zelden voorkomen. Wolven gedijen in verschillende landschappen en hebben geen ‘wildernis’ nodig. Toch verwacht ik dat de wolven op de Veluwe vooral in het natuurgebied en op de randen zullen leven. Het buitengebied op en rond de Veluwe kan best druk zijn en wolven houden niet van mensen. Goede bescherming van schapen en ander vee is noodzakelijk om aanvallen en leed te voorkomen en draagvlak voor de terugkomst vd wolf soepel te laten verlopen. Wolven kunnen best wel met ons leven maar misschien moeten vooral wij opnieuw leren leven met hun aanwezigheid.
Rol in de natuur
Wolven die zich gevestigd hebben jagen vooral op grote wilde hoefdieren zoals ree, damhert, edelhert en wild zwijn. Op de Noord Veluwe leeft een wolvenpaar en zijn er in 2019 5 welpen geboren. 1 Vd welpen is recent doodgereden en vermoedelijk afkomstig uit het roedel. Om te weten hoe het de wolven vergaat doen we aan wolvenmonitoring. We verwachten dit jaar weer nieuwe welpen. Wolven hebben in de natuur een belangrijke rol als toppredator aan de top van de voedslketen. Zo doden ze om de paar dagen een wild hoefdier. Een wolf eet niet alles en blijft er vaak aas liggen voor aaseters zoals raaf, rode wouw en zeearend. Ze profiteren van de cirkel van leven. Door de natuurlijke jacht van de wolf op prooidieren ontstaat er ook weer een landschap van angst. Sommige terreinen worden tijdelijk door grote grazers vermeden waardoor planten, bomen en struiken weer terug kunnen groeien en door de vraatlijn komen met een natuurlijker boslandschap tot gevolg. De Veluwe verlooft.
Houd je aan de openstellingsregels
Ik voel me dankbaar om als boswachter als eerst in Nederland samen met collega’s een eerste wolvenfamilie te verwelkomen en te beschermen. Met de komst van de wolf is de energie van het gebied veranderd en dat is uniek om mee te maken. Willen jullie de wolf ook beschermen houd je dan aan de openstellingsregels
Bezoek het terrein tussen zonsopkomst en zonsondergang
Blijf absoluut op de paden en vermijd rustgebieden
Houd je hond aan de lijn en gedraag je rustig.
Mogelijk zie je de wolf dan 🐺🙏🏻.
Boswachter Lennard Jasper
Deel dit artikel met je vrienden: